Rok od roku narůstá zájem o živé vánoční stromky. Vysvětlení je prosté – jsou sice o něco dražší, ale nekončí po Vánocích u popelnic. Vysadíme-li stromek po svátcích na zahradě, poroste desítky let a v následujících letech ho můžeme zdobit venku. Anebo ho ponecháme v nádobě na terase nebo balkonu a při správné péči si ho užijeme další a další Vánoce. Pokud nechceme o stromek dál pečovat a přesto bychom měli rádi živý, existují již půjčovny. Takový živý vánoční stromeček je třeba si včas rezervovat. Víte ale, jak zacházet se stromečkem v květináči, aby přežil teplo bytu a následně venkovní mráz?
(2011) *** Byl-li stromek do dne prodeje venku, je logické, že ho nemůžeme přemístit rovnou do obývacího pokoje, to by nejspíš nepřežil. Musíme ho aklimatizovat postupně. Nejprve ho necháme pár dní v zádveří, zimní zahradě, nevytápěném skleníku nebo světlém sklepě, pak ho přemístíme na chodbu nebo do chladnější místnosti v bytě a teprve na Štědrý večer ho přineseme do pokoje, kde ho ozdobíme. Živým stromkům nejlépe sluší tradiční slaměné ozdoby, například hvězdičky, nebo andělé, které příliš nezatíží jejich větve.
Vhodné jehličnany
V nádobách můžeme vánoční stromeček koupit jako borovici, smrky, ale také jedličky. Velmi půvabná je stříbrošedá jedle korejská. V podstatě lze použít jakýkoliv kontejnerovaný jehličnan. Chystáme-li se stromek nadále pěstovat v nádobě, jsou vhodné takové, které ani v dospělosti nedosahují velké výšky. To, že kupujeme jehličnan pomalu rostoucí, poznáme i na ceně: Bude-li nápadně levný, poroste jako z vody, ale dražší zakrslý druh nám poslouží řadu let.
Péče o stromek v bytě
Stromek, který přineseme do bytu a během svátků zaujme místo vánočního stromečku, nikdy nestavíme bezprostředně do blízkosti radiátorů či kamen. Pravidelně ho zaléváme, aby kořenový bal neproschl, a pokud je vzduch v bytě suchý, což v místnostech s ústředním topením zpravidla je, dostatečně ho rosíme. Velký pozor musíme dávat při jeho zdobení. Použijeme vždy takové úchyty, které nebudou odírat ani zbytečně stahovat větvě. Také ozdoby volíme takové, které nebudou stromek nadměrně zatěžovat. Měli bychom mít v patrnosti, že větve jsou v zimě křehčí a snadněji se zlomí, anebo při silném zatížení zůstanou nepřiměřeně ohnuté. Dalším nebezpečím pro rostlinu jsou špatně instalovaná světélka, která mohou popálit jehličí, v horším případě i větévky. Pokud použijeme klasické svíčky s knotem, měly by hořet jen tu dobu, co u stromečku jsme, a stejně tak hlídáme prskavky – pozor, aby žhavý drát dohořívající prskavky větve nepopálil.
Po Vánocích
Po skončení svátků zbytečně neotálíme a náš vánoční stromeček odstrojíme a postupně ho začneme otužovat, neboť ho opravdu nemůžeme rovnou vystrčit do mrazu. Stejnou cestou, jakou jsme ho navykali na teplo, ho aklimatizujeme na nižší teplotu na světlém, chladném, bezmrazém místě. Teplotu postupně snižujeme k nule a teprve po takovém postupném otužování přeneseme rostlinu ven. Ale pozor! Kontejner obalíme proti promrzání, anebo ho umístíme ještě do další výrazně větší nádoby (třeba ozdobné), než je ta, v níž je zasazen. Tu pak uvnitř vyplníme izolačním materiálem (slámou, jutou, zahradní textilií, molitanem), který bude kořeny stromku chránit před promrznutím. Květináče také vkládáme do větších košů nebo romantických dřevěných bedýnek s izolačním materiálem. Také povrch substrátu mírně nasteleme větvičkami chvojí, drcenou borkou, nebo dřevěnou štěpkou.
A nezapomeňte na ptáčky
I venku pravidelně zaléváme – sucho totiž často škodí víc než mráz. Voda by měla být poměrně chladná, vlažná by totiž podpořila předčasné rašení a rostlina pak snadno zmrzne! Půdu prostě udržujeme v průběhu celé zimy mírně vlhkou, ale pozor na přemokření! Stojící voda v nádobě může zapříčinit uhnívání kořenů. Naše hobby vám nabízí ověřený jednoduchý trik: povrch v nádobách posypte vrstvou keramzitu, který částečně přebytečnou vlhkost odčerpá. Stromek oživí, nám radost přinese a ptáčkům užitek nějaké ty ptačí mlsy navěšené na větvičky a nebo v jednoduchém krmítku (ZDE). Pokud je náš vánoční stromeček vzrostlý, snad unese i originální krmítko z kokosového ořechu, který jsme o Vánocích v ydloubali a snědli (ZDE).