Prý se u nás začaly cukety pěstovat proto, že se tak rozšířila plíseň okurková, že ve Znojmě neměli co nakládat, takže se jako ke spáse obrátili k cuketám. Je zelená? Je. Je podlouhlá? Je. A konec konců je s okurkou i prokazatelně spřízněna. Coby náhražka sice dopadla bídně, ale jako samostatná zelenina se u nás zabydlela jako variabilní součást kuchyně použitelná k neuvěřitelnému množství úprav. Pěstovat tuto další příbuznou z široké rodiny dýní je přitom relativně snadné.
(2013) *** I prapůvod cukety je zámořský, protože se jedná o jednoletý kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo) ze Střední Ameriky. Tu si poblíž Milána v devatenáctém století vzali do parády italští zahradníci a tomu, co vzniklo, dali jméno zucchina. Zajímavé je, že první zmínka o ní v americké pravlasti je až z roku 1920, kdy její semínka sem přivezli italští vystěhovalci.
Cukety rostou skoro samy
Stojí za to se v předjaří babrat se semínky cuket na okně? Jen pokud nám jde o čirou radost ze zjištění, že nám něco doma klíčí, byť je za okny ještě nevlídno. Z pěstitelského hlediska je předpěstování cuket zhola zbytečné. Dobře totiž vzcházejí z přímého výsevu od konce dubna do poloviny května v hnízdech se třemi semeny. Minimální teplota půdy by měla být přes deset stupňů, jinak by semena mohla v půdě shnít. Rostlinky se objeví pak zpravidla hned po „zmrzlých“ a hned se začnou dožadovat vydatné závlahy a výživy. Dostatečnou úrodu získáme i z červnových výsevů. Hnízda pro semena by měla být asi půl metru od sebe, cukety tvoří celkem mohutné keříky, prosté však předlouhých šlahounů, které vytvářejí jiné tykve. Nám se dobře osvědčilo pěstování cuket na starším kompostu, který rostliny dobře živil a ony ho zato velkými listy chránily před vysycháním a jinak nepůvabnou hromadu zdobil výraznými květy.
Netrpí chorobami
Ačkoliv popisovat cuketu je asi totéž jako nosit okurky do Znojma, alespoň stručně: tato keříčkovitá forma tykve vytváří dlanitě laločnaté listy někdy s bělavě mramorovanou kresbou připomínající padlí (ale to nic, tak to má být). Asi padesát dnů po výsevu se objevují, jak už řečeno, květy – samičí jsou přisedlé, samčí na dlouhých stopkách. Velké sytě žluté až oranžové květy lákají včely a hmyz. Rostliny mají rády vodu, ale vzhledem k vyvinuté kořenové soustavě přežijí i delší období sucha. Cuketa není náchylná k chorobám snad s výjimkou virové žluté mozaiky a padlí na sklonku sezony. V září nicméně nedostatek tepla zastaví jejich růst a nasazování dalších květů.
Menší jsou lepší
Plody cukety jsou válce krémové, žlutavé nebo sytě zelené barvy. Také mohou být podle odrůdy různě žíhané a dorůstající až úctyhodných půl metru, což jim ovšem nedodá chuti, právě naopak. Většina začátečníků je fascinována velikými plody, ale nejchutnější jsou cukety do dvaceti centimetrů, protože jsou křehké, šťavnaté a ještě bez jádřince. Pokud je necháme déle, rostlina se zcela soustředí na vývoj semen ve dvou třech plodech a přestane kvést. Prostě čím častěji plody sklízíme, tím bude výnos lepší. Nejčastěji pěstovanými úspěšnými cuketami jsou odrůdy běložlutá Kveta, žlutá Goldline, raná zelená Sardane nebo šedosmetanová Bětka.
Cuketový oběd
Cuketa sice obsahuje něco vápníku, hořčíku, karotenu a ve slupce vitamíny A, E a B, ale z devadesáti procent je to voda a zbytek tvoří vláknina. Takže má minimum kalorií a dobře slouží k očistě organismu. Její nejčastější kuchyňská úprava u nás – totiž jako přídavek do bramboráku nebo v trojobalu cuketu smaží, což je sice způsob nepopiratelně velmi chutný, nikoliv však zrovna nejzdravější. I když z úrody cuket připravíme kompletní oběd, bát se ho nemusíte – chuťová nuda to rozhodně nebude.
1. Cuketová krémová polévka – Na zpěněnou cibulku nastrouháme mladou cuketu, zalijeme vroucí vodou, přidáme kostku masoxu, povaříme. Osolíme, ochutíme stroužkem česneku, špetkou muškátového květu, zastříkneme smetanou a vsypeme trochu strouhané Nivy nebo jiného výrazného sýra a necháme překulit varem. Dobré je to se smaženou houstičkou.
2. Pečená cuketa – Ačkoliv cuketu uctívají vegetariáni, ne všichni jsme stejní. My přerostlejší cuketu rozpůlíme, vydlábneme z ní jaderník a naplníme ji s na cibulce podušeným mletým masem smíchaným s trochou soli a hrubě semletého pepře. Posypeme nastrouhaným eidamem a pečeme asi čtyřicet minut v troubě. Příloha není nutná.
3. Cuketová bábovka – Rychle a snadno i bez šlehání. Jemně nastrouháme dvacet deka cukety. Stejné množství polohrubé mouky a stejné množství moučkového cukru smícháme s půlkou prášku do pečiva. Ve skleničce mléka rozmícháme vajíčko a půl šálku oleje, spojíme s připravenou směsí a nastrouhanou cuketou. Upřednostňujeme-li hnědou bábovku, přidáme tři lžíce kakaa. Pokud chceme bábovku mramorovanou, nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy polovinu směsi a druhou obarvíme dvěma lžícemi kakaa. Pečeme ve vyhřáté troubě na sto sedmdesát asi čtyřicet minut.
4. …a místo tradičního nakládání mladých plodů do sladkokyselého nálevu zkuste je naložit do pikantního oleje s česnekem nebo chilli papričkou. Jen tak – jako netradiční chuťovku!
Víc cuketových receptů najdete ZDE.